
Fall Protection Checklist 
This checklist covers regulations issued by the U.S. Department of Labor, Occupational Safety and Health Administration 

(OSHA) under the construction standards 29 CFR 1926.501 to 1926.503. 
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Question Regulation  Answer 
Do walking and working surfaces have the strength and 
structural integrity to support people safely? 

[29 CFR 1926.501(a)(2)]  

Are employees prohibited from working on walking and working 
surfaces that cannot support them safely?  

[29 CFR 1926.501(a)(2)]  

If fall protection systems are required, are they installed before 
employees begin work?  

Note:  This requirement 
is not found in .502(a)(2) 
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Do guardrail systems, safety net systems, or personal fall arrest 
systems protect employees when they work on unprotected 
sides and edges of walking and working surfaces that are 6 feet 
or more above a lower level? 

 [29 CFR 1926.501(b)(1)]  

Do guardrail systems, safety net systems, or personal fall arrest 
systems protect employees during construction of leading edges 
6 feet or more above lower levels? 

[29 CFR 
1926.501(b)(2)(i)]  
 

 

Note: Exceptions are permitted if these systems are infeasible or create a greater hazard. However, a fall protection plan 
must still be developed and implemented. 
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Do guardrail systems or personal fall arrest systems protect 
workers in a hoist area from falling 6 ft. or more to lower levels?  

[29 CFR 1926.501(b)(3)]  

Does a personal fall arrest system protect employees if guardrail 
systems are removed for hoisting operations, requiring 
employees to lean through the access opening or out over the 
edge of the access opening (e.g., to receive or guide equipment 
and materials)?  

[29 CFR 1926.501(b)(3)]  
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Do personal fall arrest systems, covers, or guardrail systems 
erected around holes protect employees on walking and working 
surfaces more than 6 feet above lower levels from falling 
through holes (including skylights)? 

[29 CFR 
1926.501(b)(4)(i)] 

 

Do covers protect employees on a walking and working surface 
from tripping in or stepping into holes (including skylights)?  

[29 CFR 
1926.501(b)(4)(ii)] 

 

Do covers protect employees on a walking and working surface 
from objects falling through holes (including skylights)?  

[29 CFR 
1926.501(b)(4)(iii)] 
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from falling from less than 6 feet onto dangerous equipment? 
[29 CFR 
1926.501(b)(8)(i)] 

 

Do guardrail systems, personal fall arrest systems, or safety net 
systems protect employees 6 feet or more above dangerous 
equipment from fall hazards? 

[29 CFR 
1926.501(b)(8)(ii)] 
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Are employees protected from falling by a guardrail system, a 
safety net system, or a personal fall arrest system if they are 
working on, at, above, or near wall openings (including those 
with chutes attached) where (a) the outside bottom edge of the 
wall opening is 6 feet or more above lower levels, and (b) the 
inside bottom edge of the wall opening is less than 39 inches 
above the walking and working surface?   

[29 CFR 
1926.501(b)(14)] 
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When an employee is exposed to falling objects, are they 
required to wear a hard hat? 

[29 CFR 1926.501(c)]  

When an employee is exposed to falling objects, is one of the 
following measures implemented? 
Erect toe boards, screens, or guardrail systems to prevent 
objects from falling from higher levels.  
Erect a canopy structure and keep potential fall objects far 
enough away from the edge of the higher level so that those 
objects would not go over the edge if they were displaced.  
Barricade the area to which objects could fall, prohibit 
employees and students from entering the barricaded area, and 
keep objects that may fall far enough away from the edge of a 
higher level so that those objects would not go over the edge if 
they were displaced. 

[29 CFR 1926.501(c)]  
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Has a training program been provided to everyone who might be 
exposed to fall hazards? 

[29 CFR 1926.503(a)(1)]  
 

 

Note: The training program must enable each employee to recognize the hazards of falling and know the procedures for 
minimizing these hazards. 

Is the training program conducted by a competent person? [29 CFR 1926.503(a)(2)]  

The term "Competent Person" is used in many OSHA standards and documents. An OSHA "competent person" is defined as "one who is 
capable of identifying existing and predictable hazards in the surroundings or working conditions which are unsanitary, hazardous, or 
dangerous to employees, and who has authorization to take prompt corrective measures to eliminate them" [29 CFR 1926.32(f)]. By way 
of training and/or experience, a competent person is knowledgeable of applicable standards, is capable of identifying workplace hazards 
relating to the specific operation, and has the authority to correct them.  

Have individual certification records been prepared that contain 
the name or other identity of the person trained, the date(s) of 
the training, and the signature of the employer or person who 
conducted the training?  

[29 CFR 1926.503(b)(1)]  

Is the latest training certification for all persons trained available 
for inspection?  

[29 CFR 1926.503(b)(2)]  

Is retraining conducted if a person can no longer recognize the 
hazards of falling or follow the proper procedures?  

[29 CFR 1926.503(c)]  

Is retraining conducted when changes in the workplace render 
previous training obsolete?  

[29 CFR 1926.503(c)(1)]  

Is retraining conducted when changes in the types of fall 
protection systems or equipment render previous training 
obsolete?  

[29 CFR 1926.503(c)(2)]  

Is retraining conducted if a person cannot use fall protection 
systems or equipment or has not retained the requisite 
understanding or skill?  

[29 CFR 1926.503(c)(3)]  

 

Added Notes:   


